Search
  • hannesohonkanen9

Toipumisen matka

Mitä tapahtuu, kun ihminen toipuu riippuvuudesta? Siinä täytyy olla jotain todella kiinnostavaa ja jopa mystistä, koska saamme lähes viikottain lukea mediasta erilaisia toipumistarinoita. Ensin oli elämä juoppona, narkkarina, peliriippuvaisena, anorektikkona tai muuna addiktina ja sitten;

Pam! Kaikki loppuu, aurinko nousee ja uusi elämä koittaa.

Mitä ihmettä tapahtuu, kun pakonomaisuus vaihtuu seesteisyyteen ja addiktin ikuiset selittelyt avoimuuteen sekä mielenrauhaa huokuvaan olemukseen?Maaliskuussa 2008 päädyin itsekin kauniisti ruskettuneena päihdehoitoon. Edellinen lause kertoo kaiken ristiriitaisuuden. Riippuvuus ei välttämättä näy ulospäin. Ennen kuin näkyy. Mutta miten? Itse kärsin levottomuudesta, masennuksesta, itkuisuudesta, epävakaudesta, ahdistuksesta, pelkotiloista, syyllisyydestä, katkeruudesta ja käyttäytymiseni oli lievästi ilmaistuna holtitonta. Silti juuri kukaan ei ymmärtänyt, että kärsin riippuvuudesta päihteisiin. Toimijuuteni eri tilanteissa, työssä, kotona, urheilussa sekä ihmissuhteissa oli kulissi piilossa oleville ongelmille.

Mitä minulle sitten tapahtui, että elämäni muuttui paremmaksi kuin koskaan ennen ja olen saanut elää jo yli 12-vuotta ilman riippuvuuttani?

Minulle ratkaisevaa oli saada tietoa, hoitoa ja taitoa toipumiseen.

Ensin oli saatava tietoa siitä, mistä kohdallani oli kysymys. Hoidon alussa sain tietopaketin riippuvuudesta ja koin useita oivalluksia. Jo pelkkä tiedon saaminen auttoi häpeän kokemuksiin. Ehkä en sittenkään ole kelvoton, vastuuton hunsvotti vaan kärsin addiktiosta, jota voidaan hoitaa.

Hoito oli terapiaa. Ei sellaista mitä halusin, vaan sellaista mitä tarvitsin. Tärkeintä hoidossa oli itsereflektiotaidon kehittyminen lempeän, lujan sekä totuudellisen opastuksen avulla. Opin katsomaan omaa addiktiotani useasta eri näkökulmasta sekä otin ensimmäiset askeleet kohti todellista itseäni.

Sain hoidosta taitoja, joiden avulla aloin todella toipua. Tärkeää oli oppia hoitamaan itseä päivittäin niin, että mahdolliset haitalliset mielikuvat vahingollisesta riippuvuudesta eivät kehittyisi mieliteoiksi asti. Opin käsittelemään sekä tunteitani että ajatuksiani ja tein uusia valintoja kohti elämääni aidosti vapaana.

Nyt reilu 12 vuotta myöhemmin olen saanut auttaa useita satoja addiktioista kärsiviä käyttäen riippuvuudenhoito-ohjelmaa, joka koostuu psykoterapiasta sekä minnesota-mallisista työkaluista. Toteutan tätä Riippumatta hoito-ohjelmaa Helsingissä Annankadun vastaanotollani ja saan työkseni auttaa ihmisiä toipumaan erilaisista riippuvuuksista. Hoito-ohjelma ei kuitenkaan tavoita kaikkia ja siksi olen kerännyt toimivia työkaluja nyt verkkokurssin muotoon. Tätä verkkokurssia olen kuvannut Maaliskuusta Toukokuuhun ja samalla työstänyt työkaluja, joita verkkokurssi sisältää. Prosessin aikana olen käynyt omia toipumisen vaiheitani jälleen uudestaan läpi ja voin todeta, että hieno on ollut toipumisen matka tähän saakka.

Toivon ja suosittelen lämpimästi toipumisen matkaa kaikille. Olipa addiktiosi sitten iso tai pieni, näillä työkaluilla sinun on mahdollista lähteä toipumisen matkalle tai vahvistaa jo alkanutta matkaa.

Oman näköistä kesien kesää kaikille!

Toivottaa, Kristiina

Vink! Vink! Verkkokurssin videot ja työkalut sopivat todella hyvin myös päihde- ja mielenterveysalalla työskentelevien kokemusasiantuntijoiden ja muiden ammattilaisten käyttöön.

https://www.inhimillinenitsetuntemus.fi/riippumatta-elamasi-aidosti-vapaana