Search
  • hannesohonkanen9

Rentona kellunVoin luottaa elämän prosessiin ja annan sen hoitaa tehtävänsä. Elämään luottaminen on kannettavaksi ja kuljetettavaksi antautumista, kuin virran suuntaisesti uiskentelua ja kellumista. Riippuvuus on pelkoa, se on kiinni pitelemistä ja elämän prosessiin heittäytymisestä kieltäytymistä. Niin kuin en luottaisi virran suuntaukseen, vaan räpiköisin joka käänteessä vastavirtaan.

Vielä sairastavana riippuvaisena odottelin, että elämäni alkaisi. Minulla oli kokemus, että elämäni ei ollut vielä alkanutkaan. Sitten jossain vaiheessa toipumistani oivalsin, että ei ole mitään itseni ulkopuolista elämää, joka yksi päivä alkaa. Olen itse se elämä, jonka saapumista odotin, en vain ollut antautunut elämän kokemiselle. Tämä oivallus mullisti kaiken. Aloin kuunnella ja kuulin kuinka elämä kohisee sisälläni. Siitä asti en ole vain ollut elossa, vaan olen myös kokenut eläväni.

Välillä täytyy muistutella itseään siitä, että elämä kantaa ja kuljettaa. Vanhat toimintatavat nostavat etenkin tiukissa tilanteissa, kuten kiireen, stressin ja pelon iskiessä, helposti päätään. Olo on nurkkaan ajettu, pinna kireällä ja hetkessä oleminen käy tukalaksi. Koitan taas takertua kaikkeen ja alkaa itse ohjaksiin. Tuntuu, että haluaisi hukata itseni jonnekin ja kieltäytyä elämästä. Niinä hetkinä, kun olen ylikuormittunut ja pääni pyörii, pysähdyn, hengitän ja muistutan itseäni siitä, että elämä kantaa. Elämän virtaus on kuljettanut minut tähänkin asti, miksi nyt tarttuisin kiinni rantakiviin. Eikö kaikki järjesty kuten tähänkin asti on järjestynyt.

Elämän virrassa on hankala kellua, jos on jännittynyt, räpiköivä ja täynnä epäluottamusta oleva uimari. Kelluminen on helppoa rentoutuneena, rauhallisena ja luottavaisena. Pyrin siis tähän rentouden tilaan enkä anna stressin kiristää kehoani niin, että uppoan, jos en ala pitelemään jostain kiinni. Tässä on yksi toipumisen tärkein avain, pyrin aina palauttamaan rentouden itseeni ja loppu hoituu kuin itsestään elämän kannattelemana.

-Solja


Solja on riippuvuuden kokemusasiantuntija, ekonomi, mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitaja sekä Riippumatta jatkohoitoryhmän ohjaaja. Jos haluat henkilökohtaista ohjausta riippuvuus- ja toipumisasioissa, voit varata ajan Soljan yksilöohjaukseen Riippumattaan.