top of page

Ostoriippuvuus eli shoppailuriippuvuus

 

Mitä on shoppailuriippuvuus?


Ostamiseen liittyvä riippuvuus eli shoppailuriippuvuus tarkoittaa ostosten tekoa muuhun kuin välittömään tarpeeseen. Vaikka shoppailua pidetään tavallisesti naisten harrastuksena, näin ei kuitenkaan ole. Sukupuolesta ja iästä huolimatta henkilö voi käyttää kontrolloimattomasti varojaan tai velkaantua ostohimon iskiessä. Shoppailusta haetaan elämyksiä, vaihtelua ja sillä voidaan yrittää parantaa omaa statusta muiden silmissä. Shoppailu on riippuvuutta, kun henkilö haitoista huolimatta jatkaa ostamista. Haittoja ovat vaikeaksi koetut tunteet, kuten syyllisyys, ahdistus ja häpeä, rahanmeno, shoppailuun käytettävä aika ja tarpeettoman tavaran kertyminen ympäristöön. 

Silloin on jo kyse riippuvuudesta, jos omaa mielentilaa säädellään pääasiassa ostelemalla, jolloin ostamisen tuoma mielihyvä korvaa muuta aiemmin mielihyvää tuottanutta toimintaa. Ostamista voidaan jatkaa sen tuomista ongelmista huolimatta ja ostoksia tehdään äkillisen mieltymyksen vallassa. Kynnys ostamiseen madaltuu ja ostamisen vähentäminen on vaikeaa.

 

Shoppailuriippuvuus on suositeltavaa pysäyttää aikaisessa vaiheessa, koska riippuvuuden edetessä ostaminen on pakonomaista toimintaa, jolloin koettu mielihyväkin voi laskea selvästi. Nykyään shoppailun ja tuhlaamisen rinnalle on nousemassa ekologisia, minimalistiseen kulutukseen tähtääviä trendejä esimerkiksi Konmaritus, joka saa meidät pohtimaan kysymystä, pidämmekö edes tavaroista, joita olemme hankkineet?


Ostoriippuvuus on hoidettavissa Riippumatta hoito-ohjelman avulla. Autamme shoppailuriippuvaista toipumaan ja löytämään uusia tapoja säädellä tunne-elämää ja nauttia elämästä

_DSC5818.jpg
bottom of page