Mitä on riippuvuus?

Lähes kuka tahansa voi tulla riippuvaiseksi jostain, joka aiheuttaa haittaa itselle ja/tai läheisille

Ympäröivä maailmamme osittain tukee haitallisten riippuvuuksien syntymistä. Nopean mielihyvän tavoittelu ja tavoittaminen on meille mahdollista. Ihminen suuntautuu myös luontaisesti sitä kohti, mistä on tuntenut mielihyvää. Kun mielihyvää tuottavattoiminnot viedään pois alkuperäisestä tarkoituksestaan, riski riippuvuuskäyttäytymiseenkuitenkin nousee. Syöminen, juominen, työskentely, urheilu, seksi ym. kuuluvat elämään ja voivat hetkellisesti siirtää ja hiljentää kokemiamme vaikeita tunteita.

Jos nämä tai muut riippuvuudeksi muodostuneet toiminnot jatkuvat ja todellista hyvinvointia palvelevat taidot ovat puutteelliset, riski riippuvuuden kaavan toistumiseen elämässä on todellinen. Päihderiippuvuus on tunnistettu sairaudeksi, mutta useat muut riippuvuudet ovat hankalampia tunnistaa, osittain niiden tavanomaisuuden vuoksi. Riippuvuus-käyttäytymiseen latautuu kuitenkin aina enemmän, kuin alun perin kyseiseen toimintaan olisi tarkoitus. Kun käyttäytymisestä huomauttaa henkilölle itselleen, hän tavallisesti selittää tai torjuu sen jollain tapaa. Jos käyttäytyminen kuitenkin täyttää liikaa elämää jahaittaa henkilöä ja/tai läheisiä, voi kyse olla riippuvuudesta. Esimerkiksi työnarkomania on erittäin vaikea tunnistaa, koska työn tekemistä on helppo puolustella ja on sosiaalisesti hyväksyttävää täyttää elämä työnteolla. Shoppailua pidetään nykyään jopa harrastuksena, eikä ostosriippuvaisesta välttämättä näy ulospäin hänen intensiivisyyttään liittyen ostamiseen.

Riippuvuuden alkuperä voi olla sosiaalinen, psyykkinen tai fyysinen

 

Sosiaalinen riippuvuus on ryhmän luoman paineen alla muodostunut riippuvuus, esimerkiksi tupakanpolton aloittaminen kaveriporukan mukana. Aluksi ollaan siis sosiaalisesti riippuvaisia ryhmästä. Myöhemmin sosiaalinen riippuvuus voi johtaa psyykkiseen ja fyysiseen riippuvuuteen. Sosiaaliseen riippuvuuteen voidaan myös rinnastaa tiukan uskonnollisen tai muun ryhmän sisäisen kurin ylläpitämää sosiaalista riippuvuutta, josta on vaikea irrottautua.

 

Riippuvuus on pakonomaista ja siihen liittyy lähes aina salailu ja valehtelu. Kontrollikyky riippuvuuden kohteeseen katoaa ja haitat lisääntyvät. Läheisriippuvuus-ilmiössä oireet ovat alun perin vastakkaiset verrattuna muuhun pakonomaiseen käyttäytymiseen. Edetessään läheisriippuvuus kuitenkin muistuttaa mitä tahansa riippuvuutta pakonomaisuudessaan. Toisten ihmisten huolehtimisesta tulee pakkomielle.

 

Riippuvuus on sekä syy että seuraus. Syyt voivat olla osittain geneettisiä, mutta myös elämän aikana kehittyneitä toimintatapoja. Ne ovat alun perin tuottaneet ehkä mielihyvää tai lievittäneet henkistä tai fyysistä kipua, mutta myöhemmin aiheuttavat vahinkoa. Riippumatta hoitomuoto kohtaa riippuvuuden yksilökohtaisesti ja auttaa vapautumaan riippuvuuksista. Hoito voi olla ennaltaehkäisevää mutta sopii myös pitkälle edenneisiin riippuvuusongelmiin.

Riipuvuudesta on mahdollista päästä eroon riippuvuuden hoito-ohjelman avulla. Lue lisää hoito-ohjelman sisällöstä tästä linkistä.

_DSC5818.jpg