top of page

Työnarkomania eli työriippuvuus ja työhön liittyvä riippuvuus

 

Mitä on työnarkomania?


Työskentelyyn kohdistuva riippuvuus on vaikea tunnistaa, koska toimintana työ on hyväksyttävää, tarpeellista sekä tavoiteltavaa. Työriippuvuudessa asenne työtä kohtaan muuttuu kuitenkin intensiiviseksi ja iloa sekä innostusta tuottava työimu muuttuu pakkomielteiseksi tekemiseksi, jossa muu elämä kapeutuu ja muut mielihyvää tuottavat toiminnat menettävät merkityksensä. 

Työimussa henkilö pystyy kontrolloimaan työskentelyään, työnarkomaniassa ei. Ongelman taustalla voi olla riittämättömyyden tunteita työelämässä tai vaihtoehtoisesti kokemus siitä, että työ on ainoa asia elämässä, jossa henkilö kokee pärjäävyyttä.  On tavallista, että työnarkomaanista ensimmäisenä huolestuu läheiset. Tavallisesti kotona huomautellaan siitä, että toinen on koko ajan töissä. Toisaalta henkilö saattaa olla kotona paikalla, mutta ei läsnä. Hän ei kuuntele eikä ole kiinnostunut kotiasioista.

 

Vakava merkki on se, jos työ priorisoituu aina ykköseksi ja kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Työyhteisössä ongelma voi jäädä huomaamatta, vaikka nykyään työssäjaksamiseen sekä loppuun palamisen (Burn out) ehkäisyyn on kehitetty erilaisia malleja auttamaan työntekijöitä. Joskus työriippuvuudesta koettua ylikuormitustilaa lääkitään ja katkaistaan päihteellä tai muulla toiminnalla, esimerkiksi urheillaan pakkomielteisesti ja tavoitteellisesti.

Normaalilta tuntuva työuupumus saattaa olla työriippuvuutta

 

Työnarkomaani ei tyypillisesti tunnista sairauttaan, samaan tapaan kuin muutkaan riippuvaiset ja siksi työriippuvuus jää valitettavan usein hoitamatta. Työriippuvuuden sen seuraukset ovat kuitenkin vakavat. Uniongelmat ovat tavallisia ja voivat johtaa vakavaan työuupumukseen, samoin stressistä johtuvat elimelliset sairaudet kuten sydän – ja verisuonisairaudet.

 

Työriippuvuudesta on mahdollista toipua Riippumatan hoito-ohjelman avulla takaisin aidosti työkykyiseksi

 
 
_DSC5818.jpg
bottom of page